Skip links
Explore
Povleci

Testiranje na živalih za kozmetiko in čistila

Zakaj je to nesprejemljivo?
Živali so čuteča bitja, ki imajo čustva in občutke, kot mi. Pri testiranjih so izpostavljene trpljenju in bolečinam, živijo v strahu, življenje pred in med testiranjem pa preživijo zaprte majhnih v kletkah. Po tem, ko je testiranje opravljeno in rezultati očitani, se jih praviloma usmrti. Kako se počuti žival, če ves dan čepi v svoji kletki in v mukah čaka na svojo smrt?

rabbit

Kaj testirajo na živalih?
Na živalih testirajo čistila, kozmetične izdelke, zdravila in druge produkte, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. Za poskuse uporabljajo več vrst živali; od miši in podgan, zajcev, hrčkov in dihurjev, do opic, mačk in psov. Najpogosteje uporabljene so podgane in miši, ker je njihova oskrba poceni, živali pa majhne in nemočne. Na živalih testirajo strupe in nevarne snovi, tako da jih v močnih koncentracijah nanesejo na kožo ali v oči. 70 % poskusov se opravi brez anestazije, 30 % z delno.

rabbit

Koliko živali žrtvujejo letno?
Veliko podjetij ne vodi točne evidence, koliko živali uporabijo v namene testiranj. Ocenjuje se, da se vsako leto po svetu za vivisekcijo (= testiranje na živih živalih) uporabi med 100.000 in 200.000 živali.

Kako lahko pomagamo?
V bodoče bodite pred nakupom kozmetičnih preglejte embalažo in se prepričajte ali izdelek res ni bil testiran na živalih. V pomoč smo vam pripravili ČRNO in BELO LISTO, na kateri najdete izdelke podjetij, ki testirajo na živalih (črna lista) in podjetja, ki ne testirajo (bela lista).

Je naš trud opazen?
JE! Zaradi dosedanjega truda je pri nas oznaka »cruelty free« na kozmetičnih izdelkih vedno bolj prisotna. Izraz označuje izdelke, ki niso testirali na živalih. Prav vsak lahko pripomore k preprečevanju testiranja kozmetičnih izdelkov na živalih – le nehati mora kupovati izdelke, ki so bili testirani na njih. Tako bodo velika podjetja ugotovila, da se kažejo v slabi luči, ter da se jim finančno te ne splača, zato bodo postopoma prenehala s testiranjem.