– ŽIVALI OMOGOČITE DOSTOP DO SENCE!
Živali, ki so privezane ali zaprte na soncu, so obsojene na trpljenje. Sonce se čez dan premika in če je žival zjutraj v senci, ni nujno, da je tudi čez dan.

– SVEŽA PITNA VODA NAJ BO VEDNO NA VOLJO! 💧
Živali si vodo lahko razlijejo, zato jo večkrat na dan preverimo in jo vsaj enkrat dnevno zamenjamo.
Prilagodimo tudi hranjenje: živali so pogosto manj ješče, zato količinsko in kalorično zmanjšamo obrok, hranimo bolj zgodaj zjutraj in pozno večer, najbolje z briketirano hrano, ki se ne pokvari.

– SPREHODE IN DRUGE FIZIČNE AKTIVNOSTI OMEJITE NA JUTRANJE IN VEČERNE URE! 🐕‍🦺
Če je asfalt prevroč lahko enostavno preverite tako, da položite roko ali boso nogo na asfalt in počakate 30 s. Če ne zdržite, je asfalt prevroč! Če se kuža rad kopa, mu omogočimo hlajenje v vodi.

– NIKOLI NE PUŠČAJTE ŽIVALI V ZAPRTEM, PARKIRANEM AVTOMOBILU! 🚗
Četudi je avto parkiran v senci, še vedno lahko doseže visoke temperature! Ko se avto segreje, deluje kot pečica❗️ Niti za 10 min ne smemo pustiti živali v avtu, saj lahko pride do toplotnega udara. Če vidite žival v avtu, ki ima znake vročinskega udara, takoj pokličite policijo na 113!

– ŽIVALI SLABO PRENAŠAJO VROČINO ZATO SO POGOSTO ŽRTVE TOPLOTNIH UDAROV! 🔥🐕🐈🐇🐖🐄🐎❤️
Toplotni udar prepoznamo po: sopenju, slinjenju, hitrem dihanju, krčih in nezavesti. V tem primeru žival takoj premaknemo v senco, v zračen prostor in jo po telesu postopoma ohladimo z vodo. Nato pokličemo veterinarsko pomoč.

Olajšajmo živalim naporna poletja.💙

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *